Boya baskısı uygulamaları genelde üç kategoriye ayrılır ve bunlar, talep edilen kaliteye göre, en iyiden en kötüye doğru, şöyle sıralanabilir:
Baskı, boyanın, tam olarak malzemeye geçirilmesi demektir. Görüntü genelde yazı veya sembollerden oluşur ve tek veya çok renkli olabilir.
Dekore etme, bir dizayn veya etkinin, görüntüsünü iyileştirmek için, ürüne uygulanmasıdır. Dizaynlar tamamen sanatsaldır, hiçbir işlevselliği yoktur ve yine tek veya çok renkli olabilir. Bu etkiler alışılmadık desenler, ahşap görünümü, vs. olabilir.
Kodlama, okunaklı olması gereken, ancak yüksek kaliteli olması mutlaka gerekli olmayan basılmış bilgiler anlamına gelir. Bir örnek, kutu ve diğer ambalajlar üzerine basılan tarihlerdir. Kodlama, özellikle kontrast ve kenarların tam olarak tanımlanması hususunda baskı kalitesinin çok önemli olduğu barkod ile karıştırılmamalıdır. Barkod, bir baskı uygulaması olarak algılanmaktadır.
Üretimi yapılan bir malın değeri yukarda bahsi geçen baskı, dekore etme ve kodlamanın kalitesi ile doğru orantılı olarak artar.
SERİGRAFİ TEKNİĞİ: Serigrafi tekniğinde sentetik ipek bir kasnağa gerilir ve ipekte meydana getirilen açık alanlardan boya ragle vasıtasıyla geçirilir. Bu yöntemin görünüşte çok basit olması, bir çok küçük işletmenin bu dalda faaliyet göstermesini sağlamıştır. Ancak teknik bilgiden yoksun işletmelerin yaptığı baskıların kalitesine ve güvenilirliğine piyasada şüphe ile bakıldığı bir gerçektir. Sık karşılaşılan soruların başında “Baskı çıkmaz, değil mi?” gelmektedir. Baskının malzeme üzerindeki tutumu sadece ve sadece seçilen boya ile ilgilidir; kullanılan tekniğin hiçbir etkisi yoktur. Malzemeye göre boya seçmek esastır. Kullanılan malzemeye göre seçilen boya malzemenin içinde, eğer varsa, bulunan diğer malzemelerden bazen olumsuz etkilenir ve boyanın malzemeye tutunma özelliğini azaltır. Eğer malzemenin içinde katkı maddelerinin de olduğu biliniyorsa, baskı denemeleri yapılmalı ve boyanın kimyasal kuruması tamamlandıktan sonra bilinen tutma testleri yapılmalıdır.
TAMPON BASKI TEKNİĞİ: Klişedeki boyanın silikon yardımı ile alınarak malzemeye transferi tekniğidir. Tampon baskı tekniği serigrafi yöntemine göre farklı kullanım alanları ve kalite sürekliliği gösterir. Tampon baskı tekniğinde gerçekten kötü bir baskı ile karşılaşmazsınız ancak bilimsel olarak kusursuz olanı ile de hiç karşılaşmazsınız.
FLEXO GRAVÜR BASKI TEKNİĞİ: Daha ziyade etiket baskı işlerinde kullanılan, çok hızlı ancak transfer ettiği boya açısından oldukça zayıf bir baskı yöntemidir. Ambalaj sektöründe pek çok kullanım olanağı vardır.
OFSET BASKI TEKNİĞİ: 4 – 6 renk baskılarda her bir renk bir silindire geçirilir ve silindirde şekil tamamlandıktan sonra şeklin tamamı malzeme üzerine geçirilir. Bu teknikte de transfer edilen boya miktarı düşüktür. Yuvarlak plastik şişelerde çok fazla kullanım imkanı vardır: Şampuan şişeleri, krem şişeleri, kozmetik ürünleri, diş macunu tüpleri,v.s. Ancak transfer edilen boyanın 3-4 mikron kalınlığında olması nedeniyle koyu renkli plastik şişelerde veya tüplerde kullanılması pek uygun değildir. Tekniğin en önemli avantajı hızıdır.